En annerledes hverdag

Vi er nå i et samfunn som er fullt av restriksjoner og regler, som betyr en annerledes hverdag for mange barn. Det vi vet, er at hjerne og kropp har det best når vi mennesker har rutiner.

Hva skjer når rutinene brytes? Jo, da kan man bli urolig av uvisshet, spesielt som denne tida har bidratt til. “Stenges skoler og barnehager igjen?” “Når får vi trene og treffe venner neste gang?” Dette er kun nevnt som eksempler, sier ikke at det nødvendigvis er reelle tanker. Dette kan også opptre ganske ulikt fra barn til barn. Mitt inntrykk er at det er mange flere barn som strever nå, og at det er lange køer på å få profesjonell hjelp.

Jeg vet det er mange fortvilte foreldre rundt omkring som ikke vet hvordan de skal håndtere dette. I påvente av hjelp (jeg vet at flere venter på akkurat dét) har jeg laget noen forslag til deg som forelder som kan hjelpe deg og barnet ditt nå.

Tankekjøret går!

For et barn som tenker mye og er bekymret av natur, kan dette forsterkes når hverdagen blir annerledes. Jeg var selv et tenkende og grublende barn. Og som jeg har lært av erfaring: de fleste bekymringene blir det ikke noe av. Men har jeg bekymret meg likevel? Å jadda! Har jeg vokst det av meg? På ingen måte!

Jeg har derimot lært meg noen teknikker med årene, som har hjulpet meg. Her kommer noen verktøy som kan redusere barnets bekymringer og stressnivå. Det er dermed ikke sagt at dette er en fasit eller en erstatning for psykolog eller lignende.

 

Verktøy

Snakk med barnet ditt: Tørr å still åpne spørsmål! Vær da forberedt på alle mulige svar, også svar du kanskje ikke ønsker å høre. Unngå panikk dersom svaret er et negativt svar, og ikke ta det personlig. Tenk heller: så bra, nå vet jeg hva det dreier seg om, så bra, nå kan vi gjøre noe med det! Greier barnet ditt å sette ord på ting? Dersom han/ hun greier det, kjempebra! Dersom dette blir vanskelig, finn tegnesaker og tegne kroppen sammen. Hvor i kroppen sitter følelsen? Hvilken farge har den?

 

 

Finn på noe sammen: Gå på tur, spark ball og ha egentid med ditt barn, bare dere to. Det kan knytte bånd på én ny måte, og dere kan bli kjent på et annet vis.

Tren avspenning: Legg dere på en matte/ pledd sammen, sett på beroligende musikk og tren på dype inn-og utpust. Her finnes det masse på youtube og apper for pusteteknikk. Å spenne av kropp og sinn vil føre til stressreduksjon og dermed også redusere kortisol-nivået i kroppen til dere begge. Kortisol er et stresshormon som egentlig kun skal benyttes i korte intervaller i livet.

Bruk sansene: spør barnet ditt: hvilken farge er det på tankene? hvordan er lyden? hva ser du? hvor er du? hva vil du gjøre med tankene; vil du pakke de bort/kaste de, legge de et sted? For min del hjelper det å se for seg å sende bort tankene i en ballong. Ballongen blir mindre og mindre og til slutt drar den sin vei.

Gi barnet ditt valg: Spør hva han/hun vil finne på idag? Hva vil lette på humøret? Er det å invitere en venn? Bake noe sammen? Her er det bare å bruke kreativiteten.

Åpne opp for en prat, en samtale vil åpne opp for masse!  🙂

 

Kos dere sammen!

Klem, Ann Elin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *